AutoCAD – mitä uutta?

AutoCAD

Jun 27

Autodesk jatkaa vuosittaista ilmestymistahtia ja maltillista uudistumislinjaa. Mutta on siellä pari todella hyvää uudistusta monien pienten parannusten seassa.

Tässä artikkelissa version 2017 uudistukset.

Asennus

Sarjanumeroa ja lisenssityyppiä (koekäyttö/lisensoitu) ei määritetä asennusvaiheessa kuten aiemmin, vaan vasta ensimmäisellä käynnistyksellä.

Autodesk Desktop App – päivitykset ajan tasalle

Autodesk Desktop App huolehtii Autodeskin tuotteiden päivityksistä. Löydät sen kuvakkeen Windowsin ilmaisinalueelta. Aiemmissa versioissa pävityksistä huolehti Autodesk Application Manager, jonka moni poisti koneeltaan sen huonon toimivuuden takia.

a2017-autodesk-desktop-app

Aiemman version asetukset

Ensimmäisellä käynnistyksellä voit tuoda aiemman version asetuksia uudistetun Migration-ikkunan avulla.

a2017-migrate-custom-settings

Jos et ole muokannut asetuksia, voit sulkea ikkunan huoleti napsauttamalla Cancel-painiketta.

Jos olet luonut omia mallipirustuksia (template) ja omia paperikokoja aiemmalla versiolla, valitse Templates ja Plot Files -kohdat ja poista valinta niistä kohdista, joita et ole viritellyt ja ota asetukset käyttöön valitsemalla Ok.

Voit käynnistää Migrate-toiminnon myös myöhemmin Windowsin käynnistysvalikosta (Migrate From Previous Release).

Zoomaukset nopeammaksi ja muokkauksen esikatselu selkeämmäksi

2D-grafiikan nopeutta on parannettu ja AutoCAD käyttää enemmän grafiikkaprosessoria hyödykseen kuin aiemmin. Jo 2016-versiossa muokkauskäskyjen aikana objektit näkyivät oikean näköisinä ja nyt niiden pitäisi näkyä entistä paremmin.

3D-grafiikalle on ainakin lupausten mukaan tullut paljon parannusta isojen 3D-mallien pyörittelyn osalta, varsinkin kun pyörittelet mallia varjostettuna Shaded tai Realistic esitystavalla. Tätä en ole erikseen testaillut osin siitä syystä että omat 3D-mallinnukset tulee tehtyä muilla ohjelmilla…

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä on pysynyt ennallaan ja oletuksena on tumma ympäristö kuten edellisessä versiossa. Värit voi muuttaa haluamakseen kuten ennenkin (Sovellusvalikko > Options > Display > Coler Scheme ja Colors).

Yhden pienen muutoksen käyttöliittymän suhteen voi mainita sen takia, että se oli kainsainvälisen AutoCAD-käyttäjäyhteisön toivelistalla nro 3 eli valintaikkunoiden kokoa voi muuttaa joustavammin ja ikkunat muistavat viimeisen kokonsa (aiemmin palautuivat oletuskokoonsa).

Työkaluvihjeet tulevat esille, kun pidät kohdistinta noin sekunnin verran paikallaan jonkin painikkeen päällä. Nyt voit tätä työkaluvihjeen esilletuloaikaa säätää Options-toiminnolla (Options > Display > Show Tooltips).

a2017-tooltip-time

Insert-painike näyttää ns. gallerianäkymän, kun piirustuksessa on blokkeja. Insert-ikkunan saa esille More Options -kohdasta.

Voit poistaa gallerianäkymän käytössä asettamalla Galleryview-muuttujalle arvon 0.

a2017-insert-block-gallery-view

PDF:stä Dwg-muotoon

Ehkäpä tärkein parannus liittyy Pdf-tiedostojen käsittelyyn. Voit edelleen liittää PDF:n viitteenä kuten aiemmin.

Uutena toimintona on Pdf:n muuntaminen AutoCAD-muotoon PDF Import -toiminnolla. Voit konvertoida viitteenä olevan pdf:n tai valita File-vaihtoehdolla konvertoitavan pdf-tiedoston tietokoneelta.

Selkeät Pdf:t saa konvertoitua tällä todella hyvin AutoCAD-muotoon.

a2017-pdf-import

a2017-pdf-import-asetukset

Automaattiset keskiviivat ja keskiömerkit

Toinen pääuudistus ja pitkään kaivattu toiminto on automaattiset keskiviivat ja keskiömerkit.

Voit luoda keskiviivoja ja keskiömerkkejä automaattisesti. Merkit ovat assosiatiivisia eli mikäli muutat geometriaa, merkki päivittyy.

Voit määrittää mille kuvatasolle haluat merkkien sijoittuvan (Centerlayer-muuttuja). Muita asetuksia voi säätää useilla Center-alkuisilla muuttujilla.

Share Design Views

Voit julkaista suunnitelmia tai näkymiä suunnitelmastasi pilvipalvelun kautta muille osapuolille. Lähetät linkin ja linkin saanut voi katsella näkymää ilman AutoCADiä nettiselaimella.

3D-tulostus

AutoCADissä on valmis valinta 3D-mallin lähettämiseksi 3D-tulostuspalveluun. Tulostuspalveluna voi olla mikä tahansa palvelu, kuten Hubs tai Shapeways.

a2017-send-to-3d-print-service

Autodesk Print Studio on erillinen ladattava ohjelma, jolla voi tarkastaa mallin (stl, obj tai 3mf -tiedosto) ja tulostaa sen 3D-tulostimelle tai lähettää 3D-tulostuspalveluun.

a2017-autodesk-print-studio

Poistettuja toimintoja

Design Feed ei tule esille käynnistyksen yhteydessä ja sen kuvake on poistettu A360-paneelista (voi käynnistää näppäilemällä Designfeedopen).

AutoCAD LT

LT:ssä samat uudistukset lukuunottamatta 3D-tulostustoimintoja.

Vuokralisenssi

Ei sinänsä liity tämän AutoCADin uuden version ominaisuuksiin, mutta lähinnä muistutuksena, että uudet yrityslisenssit ovat saatavilla vain vuokralisensseinä.